Etusivu
Lääkärit
Suonikohjuklinikka
Plastiikkakirurgia
Ihon erityishoidot
Karvanpoisto laserilla
Liikahikoilu
Vartalonmuokkaus-Velashape
Sculptra -kasvojen siloitushoito
Ortopedia
Anestesiapalvelut
Ihotaudit
Kivun hoito
Korva-nenä-ja kurkkukirurgia
Käsikirurgia
Lastenkirurgia
Plastiikkakirurgia
Silmäkirurgia
Suonikohjukirurgia
Yleiskirurgia

Etusivu Palaute Sivukartta
Liikahikoilu
 

Kainaloiden liikahikoiluun apua botuliinihoidoilla
Kainaloiden liikahikoilu on monelle piinallinen ongelma ja paikallista liikahikoilua esiintyy noin 1 %:lla väestöstä. Hikoilun tilapäistä lisääntymistä tapahtuu murrosiässä ja naisilla hormonimuutosten seurauksena. Liikahikoilua on perinteisesti hoidettu alumiinisuoloja sisältävillä valmisteilla, iontoforeesilla eli sähköhoidolla sekä kirurgisesti. Myös suun kautta otettavia antikolinergilääkkeitä on kokeiltu, mutta niillä on paljon sivuvaikutuksia.

Botuliini vaikuttaa hermo-lihasliitoksessa estäen asetyylikoliini-nimisen välittäjäaineen vapautumista hermopäätteissä .Muutama vuosi sitten havaittiin, että botuliini pystyy estämään hermoimpulssin etenemisen myös hikirauhasessa ja näin poistamaan liikahikoilua.

Tehokas paikallishoito
Botuliinia on käytetty puhdistettuna lääkeaineena 1970-luvulta asti erilaisten neurologisten vaivojen ja lihasjännitystilojen hoitoon. Kainaloiden liikahikoilussa botuliinihoito on virallisesti hyväksytty ja tällä hetkellä helpoin ja tehokkain hoitomuoto tähän vaivaan. Botuliini vaikuttaa paikallisesti eikä leviä hoitoalueen ulkopuolisiin kudoksiin eikä verenkiertoon. Paikallinen botuliinihoito ei myöskään aiheuta muiden ihoalueiden hikoilun lisääntymistä. Sivuvaikutuksina voi joskus ilmetä pistoskohdan punoitusta ja pientä kipuilua, jotka ovat kuitenkin ohimeneviä. Yliherkkyyttä botuliinille ei ole todettu.

Kainaloiden liikahikoilun toteaminen tapahtuu ensikäynnillä lääkärin luona. Tällöin katsotaan soveltuuko vaiva botuliinilla hoidettavaksi, määritellään hoidettavan alueen laajuus ja tarvittava lääkeaineen määrä. Varsinainen pistoshoito tehdään sitten toisella hoitokerralla, mikä vie aikaa noin puoli tuntia.

Pitkä vaikutusaika
Kainaloiden botuliinihoito annetaan ruiskuttamalla sitä tasaisin välein ohuella neulalla paikallisesti hikoilevalle alueelle. Hoito on vaivatonta. Tarvittaessa voidaan käyttää voidepuudutusta ennen hoitoa. Hoidon teho alkaa näkyä muutamassa päivässä ja se kestää 6-12 kuukautta, minkä jälkeen hoito voidaan uusia.

Kainaloiden liikahikoilun kertahoitoon käytettävän lääkeampullin hinta on 269 euroa + alv10%, josta mahdollinen KELA-korvaus on 113 euroa. Molempien kainaloiden pistoshoito maksaa 220 euroa+ alv 24%, josta asiakas voi saada pienen osan takaisin KELA-korvauksena.

Botuliinihoitoja antaa Lääkärikeskus Botniassa ihotautien erikoislääkäri Tuula Kinnunen.

Tiedustelut ja ajanvaraus: puh. 030-6338350
ETUSIVULLE